VICENTE AMIGO - Paseo de Gracia

30.11.2011 14:34

Festival Kytara napříč žánry letos nabídne špičkové flamenco.

V Praze vystoupí světoznámý kytarista Vicente Amigo 15. listopadu 2011, 19:30 hod. Divadlo Hybernia.

Před pěti lety mu aplaudovala zcela zaplněná Smetanova síň Obecního domu. Nyní se Vicente Amigo opět vrací do Prahy, tentokrát se zcela novým programem pod názvem “Paseo de Gracia“. Pražský koncert je součástí jeho letošního světového turné, během kterého navštíví významné metropole Evropy. Na koncertě v Divadle Hybernia se 15. listopadu představí i vynikající zpěvák Rafael de Utrera a skvělý tanečník Daniel Navarro.

Vicente Amigo se narodil roku 1967 ve městě Guadalcanal (oblast Sevilla), vyrostl a žije v Cordobě. Na kytaru hraje už od dětství, jeho prvními učiteli byli El Tomate El Merengue de Cordoba.Ale plně se rozvíjí až pod vedením Manola Sanlúcara a uvědomuje si, kam chce ve svém hudebním životě směřovat – hrát flamenco a okouzlit celý svět. Svoji dráhu začal jako doprovodný kytarista zpěváka El Pelého a roku 1988 nastoupil sólovou dráhu. V tomto roce také vyhrává svoji první cenu v prestižním Concurso Internacional de Guitarra Flamenca. Poté následovala celá řada dalších ocenění.

Své první album“ De mi corazón al aire“ vydal v roce 1991 a věnoval ho svým učitelům a vzorům. V předvečer světové výstavy Expo 92 se schází na jednom pódiu s Paco de Lucíou na slavnostním koncertu Leyendas de la guitarra v Seville.

V roce 1992, společně s Leo Brouwerem, zkomponoval a realizoval Concierto Para un Marinero en Tierra, jako hold Rafaelu Albertimu. Část tohoto díla pak byla uvedena na jeho albu „ Poeta“ (1997), za které obdržel ceny v katetegoriích nejlepší flamenco umělec a skladatel. Předtím ale ještě natočil album „Vivencias Imaginadas“ (1995), vysoko ceněné jak posluchači, tak kritikou. Ke spolupráci ho pozvaly takové hvězdy jako David Bowie, Sting, Bob Dylan, John Mc Laughlin, Stanley Jordan, Al di Meola nebo jiný flamencový velikán Paco de Lucia. Album „Ciudad de las Ide as“ (2001) získalo cenu Latin Grammy za nejlepší instrumentální album roku. Zatím poslední album „Paseo de Gracia“ (2009) představuje Amiga jako vyzrálého kytaristu i autora.

Vicente Amigo je v současné době jedním z nejlepších flamencových kytaristů. Mnozí v něm vidí následovníka Paco de Lucíi a označují ho za jedinečného umělce, skvělého virtuose a neúnavného průzkumníka zvuků flamenca. Sám Vicente o své tvorbě říká: „Hudba je splynutí respektu, upřímnosti a poznání. A já se snažím dodržovat všechny tyto aspekty.“ Vstupenky je možno zakoupit v síti Ticketpro, Ticketportal, Ticketstream a v pokladně Divadla Hybernia.
Bližší informace na https://www.taktika-muzika.cz/ https://www.kytaranapriczanry.cz/ https://www.hybernia.eu/

Mediální partneři koncertu: Právo, Novinky.cz, Český rozhlas 3 – Vltava, Radio Beat

Kontakt

Flamenco web flamencoweb@seznam.cz